Team MentaalSterk
MentaalSterk is een onderdeel van FysioSterk. Waarbij FysioSterk zorg wordt geleverd voor fysieke hulpvragen, wordt er bij MentaalSterk zorg geleverd voor psychische/ sociaal-emotionele hulpvragen. MentaalSterk valt onder de jeugdgezondheidszorg en binnen deze tak zijn gespecialiseerde zorgverleners werkzaam. Onze visie is dat Fysieke en Mentale gezondheid altijd samen gaat.
In het team van MentaalSterk zijn de orthopedagoog-generalist, orthopedagoog, toegepast psycholoog en psychomotore therapeuten werkzaam. Zij worden begeleid en ondersteund op administratief en organisatorisch niveau door de praktijkondersteuner en praktijkhouder.
Zij hebben als gezamenlijke taak diagnostiek en behandeling uit te voeren, passend voor uw kind bij de hulpvraag en de wensen. De orthopedagoog-generalist zal als regiebehandelaar werken en houdt overzicht in het gehele traject. Na screening en intake, kunnen er onderzoeken plaatsvinden en wordt er een diagnostiek en behandeltraject gemaakt. Diagnostiek en behandelingen kunnen monodisciplinair zijn, bij 1 therapeut maar kunnen ook multidisciplinair zijn. Multidisciplinair wordt er behandeld binnen het team van MentaalSterk. Daarnaast werken zij ook samen in multidisciplinair verband met de collega’s van FysioSterk. Passend bij uw kind wordt de behandeling gekozen en uitgevoerd.
Het team MentaalSterk bestaat uit:
- Orthopedagoog Generalist
- Kinderpsycholoog
- Psychomotore therapeuten
- Praktijkmanager
- Praktijkhouder
PMT (kinderen en volwassenen)
Psychomotorische therapie is een behandelvorm voor kinderen en volwassenen met psychosociale of psychische problemen, waarbij op methodische wijze gebruik gemaakt wordt van werkvormen gericht op lichaamsbeleving en het handelen in bewegingssituaties. De therapeut let tijdens de werkvormen vooral op het gedrag van de cliënt en laat hem/haar hiervan bewust worden. Vervolgens wordt er gekeken of door middel van gedragsverandering de problematiek kan verminderen of zelfs kan verdwijnen.
De psychomotorisch therapeut is onderdeel van het team van MentaalSterk. Daarnaast werken onze psychomotorische therapeuten samen met de fysiotherapeuten. In multidisciplinaire programma’s zoals Reva-Sterk en Onco-Sterk werken zij samen om de optimale zorg voor u te bieden.
Voor uitgebreide informatie kunt u de folder Psychomotorische therapie (PMT) onderaan deze pagina downloaden.
Aangesloten bij NFG / Register Vaktherapie / NVPMT / FVB / RBCZ / SKJ
Orthopedagoog, Orthopedagoog Generalist, Toegepast Psycholoog ( tot 18 jaar)
Diagnostiek en Behandeling
Om mee te kunnen komen in de huidige maatschappij wordt er van kinderen veel verwacht. Heeft een kind veel moeite op school of in het dagelijks functioneren en merk je dat een kind hieronder lijdt? Een orthopedagoog kan een kind helpen om weer aansluiting te vinden. Maar ook kan zij jullie als ouders helpen bij opvoedingsproblemen. Vanuit school kunnen er hulpvragen komen maar ook vanuit ouders en het kind zelf of andere zorgverleners die betrokken zijn bij het kind.
Een orthopedagoog kan verschillende onderzoeken doen naar ontwikkelingsstoornissen zoals deze uit het autistisch spectrum. Daarnaast kan er onderzoek gedaan worden naar het cognitieve functioneren.
Zowel de Orthopedagoog als de Toegepast Psycholoog kunnen verschillende onderzoeken uitvoeren.
Intelligentieonderzoek
In dit onderzoek brengen we de leermogelijkheden/cognitieve capaciteiten in kaart. Hierbij nemen we meerdere aspecten mee. Denk aan werkhouding, aandacht, reguleren van prikkels, concentratie, overzicht en planning. Deze vaardigheden zijn nodig om onderwijs te volgen, maar ook onmisbaar in het dagelijks leven.
Sociaal-emotioneel onderzoek
Hoe gaat je kind om met zichzelf en de ander? De sociale ontwikkeling gaat enerzijds over inzicht in jezelf, maar ook over omgaan met je eigen gevoelens en die van de ander. Het ontwikkelen van je persoonlijkheid begint al op zeer jonge leeftijd. Tijdens het onderzoek naar de sociaal-emotionele ontwikkeling kijken we onder andere naar hoe je kind omgaat met emoties, het zelfbeeld, stemmingen, angsten en omgang met anderen.
Persoonlijkheidsonderzoek
Dit gaat over het karakter van je kind. In een persoonlijkheidsonderzoek gaat het om het inventariseren van persoonlijke eigenschappen en kenmerken.
Het is ook mogelijk om onderzoek in te zetten als er vermoedens zijn die wijzen op een probleem in het autistisch spectrum of andere onderliggende problematiek. Hierbij gaat het voornamelijk om handelingsgerichte en beschrijvende diagnostiek.
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden mogelijk bij de toegepast psycholoog en psychomotore therapeut, zij behandelen met name het kind als individu tijdens de behandeling, maar betrekken hierbij ook het hele systeem. Een orthopedagoog kijkt naar het hele (opvoeding)systeem, werkt systemisch maar houdt het kind centraal in onderzoek en behandeling. Sommige problemen zijn al aanwezig, maar hoe de omgeving hiermee omgaat is belangrijk in hoe er met de problematiek omgegaan wordt. De orthopedagoog neemt alle betrokkenen mee in de behandeling en past hier de interventie op toe. Daarnaast kan de orthopedagoog gericht behandeling middels ACT-technieken of EMDR.
Tref!
Tref! Is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m12 jaar en Tref! pubers is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar, die moeite hebben met het vinden van aansluiting in spelsituaties en die gebaat zijn bij een insteek die niet zozeer talig is, maar meer handelend. Het doel van de bijeenkomsten is het optimaliseren van de sociaal-emotionele ontwikkeling door het inzetten en stimuleren van de motorische vaardigheden binnen een groepsbehandeling.
Door het bewegen in de groep te combineren met aanwijzingen in het gedragsmatig functioneren binnen een groep, wordt op een vanzelfsprekende manier gewerkt aan de ontwikkeling van een betere houding in het samen leren/spelen/functioneren/afstemmen/communiceren.
Naast een geformuleerd groepsdoel (samen leren zijn) wordt voor elk kind ook een individueel doel geformuleerd in overleg met het kind, ouders, school of andere betrokkenen.
De groep bestaat uit 5 tot 10 kinderen. De activiteiten worden uitgevoerd onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut en een psychomotorisch therapeut. Voorafgaand aan het programma wordt een individuele intake gedaan, een vragenlijst afgenomen en de doelen bepaald. Daarna starten de 10 groepslessen, met tussentijds een evaluatie en aan het einde een verslag en een evaluatiegesprek.
Onderaan deze pagina kun je folders van Tref! downloaden.
Reva-Sterk / Reva-Sterk naar werk
Reva-Sterk is een laagdrempelig revalidatie traject speciaal voor mensen met chronische pijnklachten en/of vermoeidheid. In een kleine groep gaat u terug naar de basis betreft beweging en lichaamsgevoel en gaat u dieper in op mogelijke onderliggende factoren. De fysiotherapeut en/of psychomotorische therapeut begeleiden u twee keer per week in de oefenzaal met thema’s zoals lichaamsgevoel, de verbinding tussen lichaam en geest, vertrouwen en grip op eigen leven. Met deze tweezijdige aanpak wordt er verder gekeken en behandeld dan enkel aan de oppervlakte en dit draagt bij aan het maken van realistische en langdurige verandering in uw leven.
Het traject is bij uitstek geschikt voor mensen die:
- Langdurige pijn- en /of vermoeidheidsklachten ervaren
- Het vertrouwen in eigen lichaam kwijt zijn
- Al verscheidene behandelmethodes hebben ondergaan zonder succes
- Moeite hebben om met hun klachten om te gaan
- Geneigd zijn tot overbelasten of onder te belasten
Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze folders onderaan deze pagina of kunt u contact opnemen via 0548-616687
Onco-Sterk
In 2023 zijn er 124.000 mensen in Nederland die de diagnose kanker hebben gekregen. Het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar weer toe. Gelukkig is de kans op overleven steeds groter. Als gevolg van alle behandelingen (radiotherapie, chemotherapie, operatie of hormoontherapie) kampen veel mensen met diverse lichamelijke klachten. De oncologiefysiotherapeut kan u helpen om tijdens of na het medisch behandeltraject deze klachten te verminderen of zo stabiel mogelijk te houden.
Klachten waar u aan kunt denken zijn:
- vermoeidheid
- pijn
- bewegingsbeperking
- oedeem
- verkleving van littekens
- spanning
- krachtverlies
- verminderde conditie
Ook in de palliatieve fase (wanneer genezing niet meer mogelijk is) kan de oncologiefysiotherapeut veel voor u betekenen. Naast bovengenoemde klachten kan de aandacht van de behandeling liggen op comfort en het optimaliseren van de kwaliteit van leven. Dit geldt ook in de terminale fase.
De oncologiefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de complexiteit die bij het hele ziekteproces van kanker komt kijken. Niet alleen de fysieke problemen zijn bekend, maar ook het signaleren van psychische en sociale problematiek speelt hierbij een grote rol. Wij werken als oncologiefysiotherapeut dan ook nauw samen met andere medische disciplines. Dit maakt het mogelijk om de patiënt de meest optimale zorg te bieden.
Naast individuele therapie biedt FysioSterk ook een groepsprogramma Onco-Sterk. Onco-Sterk is een revalidatieprogramma opgesteld voor patiënten die de curatieve behandeling voor kanker hebben afgerond en kampen met lange termijngevolgen van de medische behandeling of de kanker zelf. Patiënten kunnen op ieder moment, maar het liefst zo snel mogelijk na de laatste behandeling starten met als doel verbeteren van conditie, spierkracht en balans, verminderen van vermoeidheidklachten en herwinnen van vertrouwen in eigen lichaam en eigen kunnen. Door een multidisciplinaire aanpak met een diëtist, ergotherapeut en psychomotorische therapeut wordt getracht de patiënt te begeleiden tijdens hun herstel na kanker. Andere disciplines, zoals de ergotherapeut of maatschappelijk werker kunnen eveneens ingeschakeld worden.
Onderaan deze pagina vindt u onze folder over Onco-sterk
Documenten
Dit zijn de beschikbare documenten: